HAARGROEI CYCLUS

De haargroei cyclus is verdeeld in drie fases.

Anogene fase:
de haar groeit dagelijks gedurende 3-5 jaar. Ongeveer 80 tot 90% van de haren van gezonde mensen bevindt zicht in deze fase. De duur van deze fase is bijvoorbeeld gerelateerd aan erfelijkheid en leeftijd

Katagene fase (overgang):
hier stopt het haar met groeien en bereid zich voor om uit te vallen. Het haarzakje verschrompeld en krijgt geen toevoer meer van bloed. Deze fase duurt slechts 3 weken en 1 tot 3% van de haardos bevindt zich in deze fase.

Telogene fase (rustfase):
Dit is de laatste fase en hier worden de oude haren door nieuwe uitgestoten. Dit is de fase waar haaruitval optreedt.. Deze fase duurt ongeveer 4 maanden en ongeveer 15% van het haar bevindt zich in deze telogene fase. Nadat een haar is uitgevallen kunnen er zich uit dezelfde haarwortel nog zo’n 10 tot 12 haren ontwikkelen. Wanneer de voeding te kort schiet, valt het haar permanent uit. Een haar bestaat uit 2 onderdelen: het haarzakje (follikel) en de schacht. De schacht groeit uit de haarzakje. De haarpapillen voeden het haarzakje met de juiste bouwstoffen zodat de haar kan groeien.