De kracht van Ayurveda tegen haaruitval

De kracht van Ayurveda tegen haaruitval

Ayurveda is een traditionele Indiase geneeskunst die tot op de dag van vandaag veel wordt toegepast in India, Nepal en Sri Lanka. In Azië, India in het bijzonder, wordt Ayurveda ook wetenschappelijk onderwezen als een geneeswijze die door veel plaatselijke bewoners wordt gebruikt. 

Waarom hebben sommige vrouwen een betere haargroei en anderen niet? Genetica speelt een belangrijke rol bij het type haar waarmee we geboren worden. Ondanks dat het genetisch bepaald is, kun je alsnog een dikke en gezonde haardos krijgen door een paar traditionele tips uit de oude Ayurveda-praktijk om haaruitval te beperken.


1/ Dieet is een van de belangrijkste aspecten van gezond haar; beide zijn nauw met elkaar verbonden. Een dieet met veel groene bladgroenten, vers fruit, zuivelproducten, vette vis, noten en zaden zal helpen om de voedingsstoffen die nodig zijn voor gezond haar te behouden.

2/ Stress kan leiden tot haaruitval, verlies van haarpigmentatie en gezondheidsproblemen. Het is niet gemakkelijk om van de stress in traumatische levenssituaties af te komen, maar probeer verschillende methodes toe te passen om stress te verminderen. 

3/ Meditatie, ademhalings- en ontspanningstechnieken, en lichaamsbeweging kunnen helpen om stress te verminderen. Probeer bepaalde hobby's uit zoals tuinieren, naaien, vrijwilligerswerk, enz. Als we de tijd nemen om dingen voor anderen te doen, hebben we de neiging onze eigen problemen te vergeten, wat leidt tot een afname van het stressniveau die we hebben. 


4/ Geraffineerde voedingsmiddelen en ingeblikt voedsel kunnen je niet helpen om gezond te blijven, omdat ze vaak gevuld zijn met een overmaat aan chemicaliën, andere toevoegingen en conserveringsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten geen voedzame ingredienten die het lichaam nodig heeft. Daarnaast is het ook goed om ijskoude dranken te vermijden, omdat ze de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren.


Er zijn bepaalde ingrediënten die je aan gerechten kunt toevoegen die als 'haarvriendelijk' worden beschouwd. Kurkuma, zwarte peper en komijn zijn een aantal van de specerijen die je kunt gebruiken. Probeer specerijen te roosteren en tot poeder te vermalen; voeg het toe aan yoghurt voor dagelijkse consumptie en, uiteindelijk, gezond haar.

Ook zijn er een aantal Ayurvedische kruiden die bekend staan om hun haarverzorgende eigenschappen, stressverlagende capaciteiten en hun balancerende effecten. Brahmi of Gotu Kola, Eclipta Alba en vele andere zijn verkrijgbaar in ayurvedische klinieken en winkels voor alternatieve geneeswijzen.

Haartips; 

  • Masseer de hoofdhuid ten minste twee keer per week met warme olie om de hoofdhuid te stimuleren en te hydrateren. Kokos-, amandel- of olijfolie zijn goede keuzes.
  • Breng de olie aan door het zachtjes in de hoofdhuid te masseren, laat het dan een paar uur zitten voordat je een volledig natuurlijke kruidenshampoo gebruikt om de olie eruit te wassen. 
  • Het masseren van het hoofd met olie heeft als bijkomend voordeel dat het ook helpt om te ontspannen.


Ayurvedische geneeskunde is een fascinerende en historische manier van geneeskunde, maar veel nationale medische instellingen beschouwen het nu meer als een pseudo-wetenschap. Wij raden aan eerst een arts te raadplegen voordat je dit wilt uitproberen. Natucain is echter een goed alternatief - dat 100% natuurlijk is - en wordt ondersteund door moderne wetenschappelijke praktijken.


Laat een comment achter