6 oorzaken van haaruitval bij vrouwen

6 oorzaken van haaruitval bij vrouwen

We verliezen allemaal zo'n honderd haren per dag. Op je hoofd zitten meer dan honderdduizend haar zakjes en elke haar die doorloopt een cyclus. Één haar doet er ongeveer zo'n drie tot vijf jaar over, voordat deze een volledige cyclus heeft doorlopen. Dit is voor ieder mens een natuurlijk proces. Maar merk je dat je méér haar dan normaal verliest? Dan kan het zo zijn dat je cyclus is verstoord. Hieronder lees je de meestvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. 

 

 1. Stress
  Extreme stress is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval en heeft ook een grote invloed op andere aspecten van het leven. De effecten van stress beïnvloeden de haargroeicyclus en verlengen de uitvalfase op lange termijn aanzienlijk.

 2. Genetica
  Als leden van je familie last hebben gehad van haaruitval, kan dit uiteindelijk ook iets zijn dat je nakomelingen erven. Haaruitval bij vrouwen komt zelden voor in de vorm van een terugwijkende haarlijn (wat normaal gesproken bij mannen voorkomt), maar in plaats daarvan in de vorm van androgene alopecia. Dit is het dunner worden van het haar over een langere periode.

 3. Eiwit- en ijzertekorten
  Een tekort aan eiwitten is een van de meest voorkomende problemen bij vrouwen. Als er te weinig proteïne in het dieet zit, vermindert de haargroei. Ongeveer 10% van de vrouwen tussen 20-49 jaar heeft een ijzertekort wat kan leiden tot tal van ongunstige veranderingen maar ook dat de haargroei beperkt. Er zijn veel onderzoeken gedaan waar uit blijkt dat het consumeren van meer proteïnen (eieren, vis of vlees) en ijzerrijke (spinazie of vlees), kan helpen gezondere maaltijden te ontwikkelen die op hun beurt zullen bijdragen tot een betere haargroei.

 4. Medicatie
  Verschillende medicijnen kunnen een directe invloed hebben op haaruitval en soms vindt je deze bijwerkingen vermeld op de medicatie. Factoren zoals een overconsumptie van vitamine A is vaak bewezen dat het kan leiden tot haaruitval bij vrouwen. Goed overleg met jouw arts is noodzakelijk voor je eigen veiligheid.

 5. Teveel DHT 
  DHT is een derivaat van testosteron en is dus een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen. DHT doodt de haarfollikels en bindt ze aan je hoofdhuid, wat leidt tot kaalheid. Er zijn veel oplossingen om een teveel aan DHT te beperken, die vaak te vinden zijn in alledaagse artikelen zoals uw shampoo (met ingrediënten zoals rozemarijn of cafeïne).

 6. Hormonale veranderingen
  Tijdens de zwangerschap wordt het haar bij veel vrouwen dikker, maar na de zwangerschap gaat dit vaak over in haaruitval door de hormonale schommelingen. Gelukkig stabiliseren de hormoonspiegels zich na enkele maanden en neemt het dunner worden van het haar weer af.


Al deze oorzaken komen vaak voor, maar er zijn natuurlijk tal andere oorzaken. Merk je dat je ineens kale plekken krijgt? Dan kan het zo zijn dat je alopecia areata hebt. Raadpleeg bij plotselinge haaruitval altijd je huisarts. 


Laat een comment achter